Home

Shadowdancer's reflecties

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

Zon en Maan

Vrijdag 05-08: Schrödinger vrachtwagens, zonnebloemen en mais

We zijn weer onderweg naar huis. Vanavond is zieke Sterne thuisgekomen - hij heeft anderhalve dag bij de dierenarts gelogeerd. Hij is wel wat beter maar nog steeds erg verzwakt omdat meneer niet wil eten. Cor zal nog een dagje voor hem moeten zorgen, morgen zijn we weer thuis.

Gebaseerd op wat wij van Hongarije gezien hebben - zijnde het stuk van de grens tot Boedapest en van Boedapest tot aan Németkér, en, oh ja, van Németkér tot Pécs - zou je zeggen dat er alleen zonnebloemen groeien in dat land, afgewisseld met mais. Rijdend op welke weg dan ook hadden we links het uitzicht op uitgestrekte velden met zonnebloemen en rechts op eveneens manshoge maisvelden, hoewel het op sommige stukken weg ook andersom was. En af en toe waren er voor de afwisseling aan béide zijden van de weg mais- of zonnebloemvelden.

Zonnebloemen...
Zonnebloemen, zoals hier…

Toch moesten er ook andere dingen geplant zijn, want toen we op weg gingen naar Siófok zagen we talloze stalletjes langs de weg waar ze meloenen verkochten. Watermeloenen, vooral, maar ook enkele andere soorten. Een paar extra ondernemende stalletjes verkochten ook inmaak van eigen bodem. Maar op een klein meloenveldje na hebben we geen watermeloeneteelt gezien.

Er bestaat een spelletje dat 'Plants versus Zombies' heet. Dagmar heeft het eens aan mij laten zien, ik liet het zien aan Harald en de kinderen en twee dagen later stond het spel op verschillende computers geïnstalleerd. Het doel van het spel is om met behulp van verschillende planten je huis te verdedigen tegen zombies. Zonnebloemen leveren zonnetjes waarmee je andere planten kunt kopen, en, om maar iets te noemen, met mais en met meloenen kun je de zombies bekogelen.

Het moge wel duidelijk zijn dat de grappen over (het gebrek aan) zombies in Hongarije niet van de lucht waren.

Het is een behoorlijk lange rit, twee dagen in de auto, helemaal als je een dag nauwelijks meer dan zonnebloemen ziet en mais. Eenmaal in Oostenrijk verdwenen de zonnebloemen langzamerhand achter de horizon en werd ook het landschap weer wat ruiger - Hongarije schijnt ook best wat ruige delen te hebben, maar de stukken waar wij doorheen reden varieerden van 'zo plat als Nederland' tot 'beetje heuvelachtig, met lage, glooiende heuvels' (natuurlijk vooral begroeid met... Nou ja). Van de uitgestrekte poesta's van de verhalen was niet veel terug te vinden in elk geval.

Schrödinger vrachtwagens. Op de heenweg naar Hongarije zagen we ze voor het eerst. We haalden een hele serie vrachtwagens in van een opvallend blauwe kleur, met een grote gele zon in de rechter bovenhoek van hun laadklep. Het duurde niet lang voordat ons opviel dat ook de kentekenplaten vrijwel identiek waren. Waarschijnlijk allemaal onderdeel van een grote transportmaatschappij, maar de vrachtwagens zagen er dusdanig gelijk uit dat we grappen begonnen te maken dat het vast steeds dezelfde vrachtwagen was, die gewoon op meerdere plaatsen tegelijk kon zijn. Ja, van een lange rit wordt je op een gegeven moment ontzettend melig...

Over vrachtwagens en andere auto's gesproken, op zo'n lange reis kom je natuurlijk ontzettend veel vroemmobielen uit andere landen tegen. Op een gegeven moment werd het een spel om te kijken welke landen we allemaal langs zagen rijden. Komt -ie.

A - Oostenrijk
B - België
BG - Bulgarije
CZ - Tsjechië
D - Duitsland
E - Spanje
F - Frankrijk
GB - Groot-Brittannië. Het feit dat het stuur aan de 'verkeerde' kant zat vond vooral Rachel erg interessant
GR - Griekenland
H - Hongarije, natuurlijk
I - Italië
IRL - Ierland, ook al met het stuur verkeerd om.
KR - Kroatië
NL - Nederland, uiteraard - zelfs in Hongarije zagen we daar nog best wel veel van.
P - Portugal
RO - Roemenië
S - Spanje
SR - Servië
TR - Turkije

Ik geloof dat dit ze allemaal zijn. Leuk voor bingo, als we nog 'ns zo een lange tocht gaan maken.