Home

Shadowdancer's reflecties

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

Zon en Maan

Woensdag 3 maart: Verkiezingen

Vandaag is de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Normaal vind je weinig over politiek op mijn website. Ik heb er uiteraard wel mijn mening over, maar meestal houd ik die voor me, of beperk ik die tot een kleine groep mensen om me heen.

Maar Almere is, helaas, een van de twee gemeenten waar de PVV meedoet aan de verkiezingen. De zogenaamde 'Partij voor de Vrijheid', geleid door die man met die waterstofperoxidepoedel op zijn hoofd: Geert Wilders. Partij voor de Vrijheid, jazeker, behalve als je toevallig de Islam als godsdienst hebt.

Wanneer die vent met die poedel z'n mond maar opentrekt, staan er meteen zeker drie cameraploegen om hem heen om zijn nieuwe uitspraken op te vangen. De fantastische plannen van deze meneer zijn, bijvoorbeeld: het verbieden van hoofddoekjes in openbare gelegenheden, het onder toezicht stellen van moskeeën, het sluiten van islamitische scholen, islamitische mensen niet langer toelaten in Nederland, enzovoorts. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in deze familie zijn de lessen van de geschiedenis nog lang niet vergeten, en ik hoor toch wel echo's van lang geleden.  Of misschien een echo van dit gedicht, van de duitse predikant Martin Niemöller:

“Toen ze de communisten kwamen halen heb ik niets gezegd.
Ik was geen communist.
Toen ze de vakbondsleden kwamen halen heb ik niets gezegd.
Ik was geen vakbondslid.
Toen ze de joden kwamen halen heb ik niets gezegd.
Ik was geen jood.
Toen ze de katholieken kwamen halen heb ik niets gezegd.
Ik was geen katholiek.
Toen kwamen ze mij halen en er was niemand meer om iets te zeggen.”

Voeg maar gerust een regeltje over islamieten toe aan de lijst.

Het is woensdag, en dan gaat een van de kinderen altijd een dagje naar mijn ouders. Meestal kom ik met de meiden langs, blijf een kopje koffie drinken en ga daarna met degene die niet blijft spelen naar huis. Vandaag, toen ik binnen kwam, lagen er twee opgevouwen doeken op tafel. Mijn moeder wilde gaan stemmen – met een hoofddoek op.

Ik vond het meteen een geweldig idee. Zelf had ik ook mijn stemkaart en paspoort al meegenomen, en ik vroeg direct of mijn moeder er nog een had. Ja hoor.

"Maar waarom wil je dan met een hoofddoek op gaan stemmen?" vroeg Rachel.

"Rachel, weet je nog dat ik je eens heb verteld dat er, lang geleden, hele stoute mensen in Nederland kwamen?" Rachel is vorig jaar op vier mei lang genoeg opgebleven om de dodenherdenking op tv te zien en Harald en ik hebben toen, zo eenvoudig mogelijk, uitgelegd wat er toen gebeurd was, in de oorlog. "Die stoute mensen wilden toen dat alle joodse mensen Nederland uit moesten, en eigenlijk het liefst dood." Ja, dat wist Rachel nog. Ze weet maar al te goed dat zij ook joods is, al heeft ze nog een beetje haar vraagtekens over wat dat nou precies inhoudt, joods zijn. Da's niet erg – ik ben bijna negenendertig en voor mij is dat ook nog lang niet ingevuld.

"Nou, er is nu een meneer in Nederland, en die zegt: alle mensen die een bepaald geloof hebben, de Islam, die wil hij eigenlijk ook allemaal Nederland uit hebben. En ze mogen van hem ook geen hoofddoekjes meer op, terwijl ze dat wel graag willen. En daarom gaan wij met hoofddoekjes om stemmen, om allemaal te laten zien dat wij die partij niet willen."

Rachel was inmiddels op schoot gaan zitten en luisterde aandachtig. "Rachel, op jouw school hebben ze toch een regel: niet discrimineren." Dat klopt. Elke maand is er op school een nieuwe regel: niet pesten, niet te laat komen, maar ook niet duwen of niet discrimineren. "En wat die meneer nu wil, die meneer van de PVV, dat is wel discrimineren. Want hij zegt: de mensen die in de islam geloven zijn allemaal heel slecht en heel gemeen, en dat is niet zo. Natuurlijk zitten er mensen tussen die wel heel gemeen of heel stout zijn, maar er zijn ook een heleboel lieve en aardige mensen tussen. Misschien moeten we die meneer maar naar jouw school toe sturen, dan kan hij ook die regel leren."

Ja, dat vond Rachel wel een goed idee. "Die meneer is zeker heel dom, hé?"

"Ja, dat denk ik wel."

We maakten ons klaar om te gaan. Rachel, Esther, Thea en ik, allemaal met hoofddoekjes om, en gingen naar het stembureau. "Ik maak een statement," zei mijn moeder toen ze haar stempas overhandigde. Het antwoord van de man achter de balie was veelzeggend voor de mediagekte waar Wilders zo dankbaar gebruik van maakt: "Waar is de krant?"

"Die is er niet," zei mijn moeder. "Ik maak het voor mezelf, daar heb ik geen krant voor nodig."

We stemden, liepen weg, en dat was dat.

We waren niet origineel met het idee, zag ik later. Zowel in Den Haag als in Almere hebben meer mensen dat gedaan.

"DEN HAAG - Ruim honderd vrouwen en enkele mannen protesteerden woensdag in Den Haag bij het stembureau aan de Riviervismarkt tegen de wens van de PVV om het dragen van hoofddoekjes te verbieden in alle openbare gebouwen. Moslima's vonden die hoofddoekjes op die autochtone koppies wel grappig." (http://www.nu.nl/raadsverkiezingen/2197406/boerenzakdoek-als-protestmiddel-in-haag.html)

En:

"Stemmen met een hoofddoekje op.

Om een tegengeluid te laten horen aan de PVV roept Brigitte Helbo-Faure Almeerse vrouwen op morgen met een hoofddoek te gaan stemmen." (http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article5865033.ece/Stemmen-met-een-hoofddoekje-op)

Ondanks dit alles, zal mij benieuwen of die PVV hier in Almere toch de grootste partij wordt of niet. Ik ben er in elk geval niet blij mee…