Home

Shadowdancer's reflecties

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

Zon en Maan

Dinsdag 09-06: Londen

Harald is in Londen. Een onderdeel van het programma van zijn cursus engels. De  cursus is bedoeld om zijn engels zoveel mogelijk naar een professionele standaard te krijgen, dus een paar dagen onderdompeling in de engelse taal zou ze goed moeten doen. Maar ik ben toch wel een beetje jaloers. Sinds mijn verblijf in Londen, okee, jaren geleden, heb ik toch wel een zwak voor die plaats. En zeker zo rond deze tijd, wanneer de rozen zo mooi bloeien in Queen Mary's Garden, in Regent's Park.

Ja, ik had mee kunnen gaan. Maar Rachel moet naar school en is nog leerplichtig, en hoe dan ook wil ik haar niet vier dagen uit logeren sturen en school laten missen, zelfs al zou ze niet leerplichtig zijn. En ook Esther moet natuurlijk nog naar de peuterschool.

Maar toch… alleen al het feit dat Harald naar Londen is, heeft een hoop herinneringen bij me wakker gemaakt. Queen Mary's Garden, waar ik het net al over had. Het kleine huisje aan de Pottery Road in Brentford, waar ik woonde – klein vergeleken met dit huis, wellicht, maar veel ruimer dan de hat-eenheid waar ik in woonde in Amsterdam. Waterman's, het restaurant/buurthuis/bioscoop aan de overkant, vlak lang de Thames, waar ik geregeld naar toe ging om wat te drinken, mijn brieven te schrijven en lekker naar de rivier te kijken. De rivier zelf, een getijderivier met een enorm verval. Ter hoogte van Waterman's was een klein eilandje in de rivier en de kant waar ik op uitkeek lag bij laag water vrijwel helemaal droog. Regent's College, het grote, statige gebouw. De eekhoorns die daar altijd rondrenden: grijs-bruin in plaats van rood zoals hier, maar ook van die vrolijke, brutale donders.

En nog veel meer: de toerist uithangen in Londen, gewoon de Underground nemen en uitstappen op een station dat er wel leuk uit zag. De Tower bezoeken, Westminster Abbey, St. Paul's Cathedral, Trafalgar Square, al die bekende plaatsen. Hyde Park, Buckingham Palace, Piccadilly Circus. Leicester Square, waar Gideon en ik eens naar de bioscoop zijn gegaan, een van de laatste avonden dat ik daar was.

Ja, ik wil weer terug naar Londen, dat is zeker. De bekende plekjes opzoeken, nieuwe plaatsen bekijken – de stad is zo groot dat er nog steeds hopen plaatsen zijn die ik nog niet ken en nog wel eens wil bezoeken. Maar het komt wel weer. Nu ben ik in elk geval blij met de herinneringen, ook de simpele: boeken kopen in Oxfam-winkeltjes, de lentebloesem van eerst de japanse kers, vlak bij het huisje, later de roze kastanjebloesem onderweg met de bus van Brentford naar Ealing.

Ik hoop dat Harald ook geniet van de tijd daar, ook al zijn het maar vier dagen…