Home

Shadowdancer's reflecties

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

Zon en Maan

Vakantie op kleine schaal

Deel 1: Klein eilandje

"Ik houd wel van kleine eilandjes," zei ik. En dus gingen we dit jaar op vakantie naar Skyros, een klein eilandje in de Egeïsche Zee.

Het eiland had een militair vliegveld, waardoor het een fatsoenlijke landingsbaan had – dit in tegenstelling tot Chios, waar we een tussenlanding maakten. Chios had geen landingsbaan maar een zakdoek, waardoor het opstijgen voelde alsof je in de Space Shuttle zat. Hoe de landing voelde kun je raden.

Maar goed, Skyros. Op het militaire vliegveld was het ten strengste verboden om foto's te maken, tenzij je van een lang verblijf in een cel wilde genieten.

Een klein hoekje van het vliegveld was bestempeld voor de 'burgerluchtvaart', wat hier neerkomt op één chartervlucht per week. Een miniscuul gebouwtje, met daadwerkelijk een 'lopende band' voor de koffers. Achter een flapdeurtje stonden twee zweterige mannetjes haastig koffers op de band te gooien. Het voordeel van zo'n klein vliegtuig was wel dat je in no time je koffers hebt.

De transfer verliep soepel en zo bevonden we ons een klein uur later in het appartement. Het gehucht waar wij verbleven heet Girismata: misschien vijftien huizen, een taverna, en verder niets. Het strand was vlakbij, de eerder genoemde taverna bevond zich op de klif aan de andere kant van de strandweg, zo'n tien meter boven het strand. En het waaide.

Nee, het stormde. Wat op het vliegveld nog een verfrissend windje had geleken – heerlijk verkoelend na de hittegolf in Nederland – was hier aan de rand van het eiland een ware storm. Van het strand was dan ook weinig meer te zien dan een met zeewier bedekt dun strookje zand.

En daar zaten we dan, met twee kleine kinderen in de middle of nowhere. De bus naar de stad kwam vier keer per dag langs en dat was het. En omdat we niet beter wisten of alles was binnen loopbereik – op de website van het reisbureau stond een enthusiast verhaal van iemand die binnen vijftig meter alles binnen loopafstand had, taverna, supermarktje en strand, hadden we ook geen auto gehuurd, of zelfs maar een rijbewijs meegenomen. Foutje van het reisbureau.

Het huilen stond ons nader dan het lachen.

Skyros