Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Donderdag 01-05: Zonder badjas geeft geen pas

Op verschillende plekken in Thermae 2000 was op borden te zien dat ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het bad er verschillende soorten activiteiten werden georganiseerd. Ik heb de betreffende activiteiten niet uitgebreid bekeken, want het is nou niet zo dat ik er elke maand kom, maar ik stond er toch wel even bij stil.

Vijfentwintig jaar geleden – en dan te bedenken dat ik hier al sinds het eerste jaar kom. 1989, het jaar dat ik met een vriendin voor het eerst ging Tienertoeren en we plaatsen uitzochten die het verst van elkaar af lagen, om het maximale uit onze kaart te halen. Dus eerst Valkenburg, waar we eindigden op een kleine camping boven op de Cauberg – de camping zelf bestaat nog steeds. Toen door naar Groningen, en op de laatste dag nog 'even' heen en weer wippen naar Valkenburg – na eerst de bagage in Almere te hebben afgeleverd – om nog even te zwemmen bij Thermae 2000.

Mooie herinneringen aan het bad. Zwemmen van een uur of negen 's avonds totdat het bad sloot om elf uur. In het donker vanaf de Cauberg naar beneden kijken, over het groene dal. We zijn er ook wel geweest in de winter, buiten zwemmen in het stomende water en af en toe even het bad uit om met je voeten in de sneeuw te staan. Stomen in de sauna. Lekker ontspannen in de bioscoop. Onder in de sauna kon je onder de hoogtezon liggen. Ook wanneer die weer uit was, kon je daar heerlijk in het semi-duister blijven liggen en even tot rust komen. En dan had je de yoga in de ontspanningsruimte, helemaal bovenin. Als je van daaruit naar beneden keek, kon je de mensen ver onder je zien zwemmen.

Het was een heel modern bad, met bewegingssensoren bij de kranen, en alles was strak en functioneel, maar toch ontspannen. Dat kenmerkte ook de atmosfeer van het personeel: we hebben 's avonds nog wel eens zitten babbelen en geinen met de 'badmeesters' die er rondliepen.

Dan was er het restaurant. Tegenwoordig is er ook een tapas- en cocktailbar, en nog een restaurant/ontspanningsruimte in het saunadeel. In de beginjaren was daar een kleine bar waar je wat te drinken kon krijgen, maar het restaurant was er toen ook al. Eerdergenoemde vriendin en ik hebben daar heel wat keren gegeten.

Ook toen was dat een heel stuk meer ontspannen – en heel wat informeler. Tegenwoordig moet je namelijk verplicht een badjas bij je hebben bij Thermae 2000, zeker als je in het restaurant wil zitten. Probleem alleen: mijn dochter heeft helemaal geen badjas. Nou ja, omdat dat vroeger ook geen probleem was, ging ik er deze keer vanuit dat dat ook nu nog wel mee zou vallen.

We wilden even een hapje eten in het restaurant. Omdat Rachel het anders koud kreeg, kreeg zij mijn badjas en sloeg ik wel een handdoek om. Zo had ik dat tenslotte vaak genoeg gedaan.

Maar ja, vroeger is vroeger en nu is nu, en dus kwam er een heel pinnige dame naar me toe die me vertelde dat met een handdoek om in het restaurant zitten ab-so-luut verboden was. "Maar dochter…" Nee! "Maar eerst…" Nee!

Goed, goed. Ik ging op een bankje dicht bij de uitgang wachten totdat mijn moeder en dochter wat te eten hadden genomen, want mijn trek was ondertussen alweer verdwenen. Maar even later verscheen Rachel huilend: zij kregen ook niets te eten, ondanks het feit dat zij wel met badjassen daar stonden, want zij hoorden 'bij die mevrouw zonder badjas'… De dame van het restaurant was zeker bang dat ik stiekem een hapje mee zou eten in mijn schandelijke badjasloze staat!

Maar niet getreurd, ze verwees me nog wel heel 'behulpzaam' naar de balie in het bad, waar ik een badjas kon huren… Ja, doei, voor die vijf minuten zeker. Zoals ik al zei, mijn trek was allang verdwenen en die van mijn moeder ook. Rachel, echter, had nog steeds trek en was ondertussen behoorlijk overstuur. Maar de dame van het restaurant was niet te vermurwen…

We zijn maar naar de tapas-bar gegaan. Er waren helaas nog geen tapas te verkrijgen (dat deel van de bar ging pas open om drie uur), maar gelukkig wel stukjes taart. We bestelden taart en koffie en gingen buiten zitten, en daar was mijn schandalige badjasloze staat gelukkig geen probleem.

Maar service en klantgerichtheid is anders!