Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Zaterdag 26-08: Het boek van Poes

Rachel blijft het moeilijk hebben met de afwezigheid van Poes. Vooral rond bedtijd en wanneer ze eenmaal in haar bed ligt. Overdag valt het nog mee, dan zijn er genoeg dingen om haar af te leiden. Vrienden of vriendinnen om mee te spelen, tv om naar te kijken, zusjes om mee te kibbelen.

Maar eenmaal in bed is de leegte voelbaar. Poesvervangers zoals Poesjka, Griekse Poes, het Poestasje, Miepie, Siepie en Pom zijn allemaal wel lief, maar ze zijn gewoon geen Poes. En dus slaapt Rachel sinds de eerste nacht zonder Poes met twee foto's in haar bed. De tweede nacht logeerde ze bij een vriendinnetje en dat was zo anders dat ze Poes een stuk minder miste. De derde nacht had ze, naast de foto's, ook een zelfgemaakt schilderij van Poes in bed gelegd. Maar het gemis bleef. En dan is nog niet eens het Timmerdorp begonnen! Hoe moest dat dan wel niet gaan?

Ik beloofde gisteren om voor Rachel een fotoboek te maken met foto's van Poes. En dus ben ik vandaag bezig geweest met het verzamelen van foto's van Poes door de jaren heen en spitte ik door fotomapjes op mijn computer die ik in jaren niet meer had bekeken. In een la had ik nog een leeg fotoboek liggen en die wilde ik hiervoor gebruiken.

Rachel lag al in bed toen ik er goed en wel mee begon. Ik wilde Rachel het resultaat pas laten zien wanneer ik klaar was. Natuurlijk wilde ze steeds weten hoe het boek eruit zou komen te zien en dat maakte het nog eens extra lastig om in haar bed te blijven liggen. Ze is verschillende keren naar beneden gekomen, met "Ik kan niet slapen" en "Ik mis Poes zo" en elke keer rekte ze zich zo ver mogelijk uit om maar op mijn bureau te kijken. Terwijl ik me dan juist zo breed mogelijk maakte om mijn bureau en het boek-in-aanbouw aan het gezicht te onttrekken.

Ondertussen maakte mijn printer overuren en de papiersnijder ook. Het idee begon langzamerhand vorm te krijgen. Ik wilde niet gewoon wat losse foto's in een boek plakken, maar er ook echt een verhaaltje bij maken ook. Dus ik begon met een baby-Rachel en een nog heel nieuwe Poes, daarna wat foto's van Poes op vakantie. Foto's van Poes thuis, en in haar eigen poezehuis en in een poezebedje. Poes met vriendjes, zoals Knuffie, en uiteraard een aantal foto's van Poes samen met haar grootste vriendin, Rachel.

Tegen de tijd dat ik klaar was, was de inkt ook op, dus de laatste foto die ik inplakte zag er een beetje vaag uit.

Maar toen was het boek ook af! In de kaft kon ook een foto worden geschoven en onder de foto schreef ik: "Het boek van Poes".
Daarna liep ik naar Rachel's kamer. Natuurlijk was onze grote griet nog wakker en ze was dolblij met het boek. Het enige wat ze jammer vond is dat het fotoboek niet vol was. Nee, helaas, en omdat de inkt op was kon er ook echt niets meer bij. Maar na het aanvankelijke gemopper daarover vond ze het boek toch wel erg mooi. Het was dan wel niet echt Poes en je kon er niet mee knuffelen, maar ze hield het wel in bed zodat ze naar Poes kon kijken als ze wilde…