Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Woensdag 7-7: Zomer!

Het is nog steeds mooi weer. Afgelopen vrijdag was de heetste dag van het jaar 'tot nu toe'. Temperaturen variëren van 29 graden in het noord-westen tot aan 37 in het zuid-oosten, dus denk aan tegen de 35 graden, zo'n beetje. Er is nog net geen weeralarm afgegeven. Maar wel is mensen het advies gegeven om zo veel mogelijk binnen te blijven, veel te drinken, geen zwaar lichamelijk werk te doen… Tjongejonge.

Nou geef ik toe, Nederland is natuurlijk niet gewend aan dit soort heerlijke temperaturen. Voor de mediterrane landen is dit in de zomer heel gewoon. Denk je dat ze daar de bouw stilleggen in de zomer, of ander zwaar werk laten liggen totdat de temperatuur weer gaat dalen?

Natuurlijk, het hele ritme is daar anders. Vroeg op, siësta in de middag (wat ik persoonlijk altijd een goed idee vind, maar daar heb ik lang niet altijd tijd voor), 's avonds laat door. Dat zie je ook altijd terug in die landen: winkels sluiten 's middags en de enige mensen die je tussen twaalf en vier ziet zijn de toeristen die stug in de brandende zon op het strand blijven bakken.

Maar goed, het is hier dus ook zomer. Na 'de heetste dag van het jaar' is het een paar dagen wat koeler geweest. Afgelopen weekend logeerden de kinderen een nachtje in Castricum, bij mijn schoonouders, en Harald en ik maakten van de gelegenheid gebruik om een avondje weg te gaan. Bioscoopje pakken en daarna even een drankje op een terras. Natuurlijk was dit de eerste avond in twee weken dat het geen lekker weer was om een terrasje te pakken, al was het nu tenminste droog.

Maar ondertussen is de temperatuur alweer omhoog aan het kruipen en voor het eind van de week hebben ze weer 'tropische temperaturen' voorspeld. Precies op het moment dat de kinderen al vakantie hebben en Harald nog niet. Dat gaat nog wat worden!

Ons arme zwembadje heeft het ondertussen zwaar te verduren. Door de warmte zijn we er nog niet toe gekomen om het te plakken – en trouwens, we moeten nieuw zwembadplakspul kopen – en dus moeten we geregeld de rand bijblazen. Ondertussen spettert Rachel er vrolijk in rond, al dan niet met een schare vriendinnetjes. Vrijdag maakte ze het wel heel erg bont, toen zwom Rachel er met drie andere kinderen, ze liepen het huis in en uit, al druipend, en bleven maar vragen en smeken om ijs en popcorn. Na die dag heb ik hetzelfde gedaan als de moeder van buurjongetje Jeremy en gezegd dat er niet meer dan één vriendje of vriendinnetje het zwembad in mocht.

Esther vindt het bad niet zo interessant. Althans, ze vindt het best wel interessant en leuk, maar gewoon veel te koud. Als het de temperatuur zou hebben van ons bad, of misschien iets koeler, dan zou ze het veel leuker vinden. Maar wanneer het bad moet worden bijgevuld, dan staat ze wel als eerste met de tuinslang te zwaaien.

De kinderen hebben duidelijk last van de warmte. Ze willen ijs, en vooral veel ijs. En zijn hangerig en loom. Ik ook, trouwens. Dat zwembad klinkt best wel goed, eigenlijk…

Niet alleen de warmte stijgt de mensen naar hun hoofd, de laatste dagen. Gisteren speelde Nederland de halve finale in de wereldcup – ja, we hebben het hier over voetbal – en ze wonnen. Zondag staat Nederland dus in de finale. De oranje vlaggetjes die de huizen en straten al een maand lang kleuren hangen er slap en verschoten bij, maar mogen dus nog even blijven hangen.
En ondanks de warmte zijn de mensen nu al uitgelaten. Na de wedstrijd van gisteren toeterden de vuvuzela's – het nieuwe modewoord van de zomer van 2010 – tot diep in de nacht.

Ah ja, de vuvuzela's. Oranje toeters – hoewel ze in andere landen ook in andere kleuren verkrijgbaar zijn – die een ongelooflijk lawaai voortbrengen. Een voetbalstadium vol vuvuzela-blazers klinkt op afstand als een zwerm woedende horzels. Van dichtbij kun je er serieuze gehoorschade aan overhouden. Bij de wedstrijden die op tv worden uitgezonden, wordt het geluid van die toeters dan ook weggefilterd omdat anders domweg de commentatoren niet te verstaan zijn. Iedereen schijnt die dingen te haten, maar als dat zo is, waarom zijn er dan zoveel van??

Buurjongetje Jeremy heeft er ook een, hoewel zijn moeder het hem verboden heeft het ding de tuin mee uit te nemen. De hele buurt is haar daar ongetwijfeld dankbaar voor. Het is ook niet zo vaak te horen, alleen gisteren na afloop van de wedstrijd klonk daar de verkouden olifant weer. Pweep. Pweep. Zo'n eenzame vuvuzela klinkt best wel grappig hoor.

Voor even.

Maar hoe dan ook, nog een wedstrijd en ongeacht de uitslag daarvan zijn we er daarna tenminste weer van af. Ik ben benieuwd of na komend weekeind ook de temperatuur zelf weer gaat dalen, of dat we nog een beetje mooi weer houden, dan…

Overigens zijn Harald en ik vandaag 11 jaar getrouwd. Natuurlijk is hij net vandaag laat thuis, diploma-uitreiking op zijn werk en zo. Maar goed, afgelopen weekend hebben we vast een voorschot genomen op ons persoonlijk feestje...