Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Woensdag 26-03: Paassneeuw

Het sneeuwde buiten, de laatste paar dagen. En hard ook. Flinke buien met dikke vlokken sneeuw. Natuurlijk hadden ze het al voorspeld, dat er met pasen sneeuw zou liggen, maar mijn reactie was 'eerst zien, dan geloven'. Toen Nederland een paar jaar geleden tenslotte half plat lag door de sneeuw, met mensen die urenlang vast zaten in hun auto's en in treinen, was het enige wat wij zagen een miezerige druilregen. De TV liet schitterende plaatjes zien van kinderen op sleetjes en sneeuwpoppen in tuinen, en bij ons vielen drie vlokjes die smolten zodra ze de grond raakten. Sneeuw! We hadden deze winter nog geen vlokje gezien.

Maar inderdaad, tweede paasdag stuiterde Rachel ons al enthousiast wakker – om kwart over zeven. Het had inderdaad gesneeuwd, er lag overal een wit laagje poeder. Jeremy, het buurjongetje, liep al rond in de tuin en Rachel wilde dus zo snel mogelijk worden aangekleed om ook buiten te spelen. Dus een half uur later stuiterde Rachel rond met Jeremy en zat er een duffe mama met een kop koffie en een purretje op schoot achter het bureau.

Het dooide als een gek onder de toch al wel warme lentezon, maar dat mocht de pret niet drukken. Rachel en Jeremy hebben lekker in de tuinen geravot. Tegen de middag was de sneeuw wel zo'n beetje gesmolten en de nieuwe buien sneeuw bleven niet liggen.

Totdat het donker werd, natuurlijk, en dus werden we gisterenochtend opnieuw verrast door een mooi laagje wit overal. Ja, en toen begon de ellende! Want het was geen pasen meer en dus stond Nederland massaal vast in de file. Strooien? Ja, dat had men wel gedaan 'maar eerst moesten de auto's het strooisel in de weg rijden'. Jaaah, tuurlijk.

Op het spoor was het ook weer een puinhoop 'wegens extreme weersomstandigheden' – drie-en-een-halve sneeuwvlok. Treinen vielen uit, wissels waren vastgevroren 'omdat een verkeerd soort sneeuw was gevallen' aldus de NS. Waarna reizigersorganisatie Rover navraag heeft gedaan bij het KNMI en daar te horen heeft gekregen dat er volstrekt niets bijzonders was aan de sneeuw die was gevallen…

Enfin, het was weer gezellig dus. Door dit alles fietste ik gisteren onbekommerd naar school met Rachel, die er maar niet over uit kon dat er overal sneeuw lag…