Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Donderdag 20-03: Paasontbijt

Leuk idee van Rachel's nieuwe school: het paasontbijt. Het idee was niet dat moeders broodjes en zo meebrachten voor alle kinderen, zoals een paar jaar terug op de peuterspeelzaal, en ook niet dat je een ontbijt meeneemt voor je eigen kind. Nee, het idee was dat je een ontbijt maakte voor een ander kindje, bepaald door loting. Met het verzoek het in een 'mooi versierd mandje of schoenendoos mee te nemen'. Alstublieft dankuwel.

Nou, ga d'r maar aan staan, op Rachel's derde echte schooldag. Het kind waarvoor Rachel (lees: mama) een ontbijt mocht maken, had een paar dingen staan die ze niet lustte of niet mocht, maar of dat nu een echte allergie was of niet, was me niet duidelijk.

Goed, ik gisteren in de namiddag nog naar de winkel voor het ontbijt van dat kindje. Vanochtend stond ik om half acht met een duf hoofd in de keuken om een schaal te versieren en daar de ontbijtspullen in te doen. Ik had natuurlijk helemaal in mijn hoofd hoe andere ouders dat wilden doen en – mama moet tenslotte perfect zijn – daar 'moet' ik dan niet voor onder doen, mijn kind mag tenslotte niet uit de toon vallen.

Pakje drinken in de schaal. Croissantje kaas erin. Boterham chocoladepasta erin. Hopen dat 'noten' niet echt een serieuze allergie betreft, want op de verpakking van de chocoladepasta staat nadrukkelijk dat het verpakt is in een bedrijf waar ook noten worden worden verwerkt. Mini-paasstolletje erin. Plastic paas-ei erin. Zilverfolie eroverheen. Stickertje met naam van kind erop. Nog een paar stickertjes erop ter versiering. Het geheel in een plastic tas. Tas plus Esther plus Rachel in de auto (want op de fietskar blijft er van het mooi opgemaakte geheel niet veel over). Naar school.

In de gang van de dependance – die overigens, met enig gevoel voor zelfspot, wordt aangeduidt met 'De Ruimte' was het een drukte van belang, veel drukker dan gewoonlijk. Esther stuiterde zoals gebruikelijk ongecontroleerd alle kanten op. Rachel heeft nog geen vaste kapstok dus die moest even geholpen worden. Ondertussen schaal weer voorzichtig uitpakken, controleren waar Esther uithing, Rachel terugroepen die ondertussen de klas al was ingerend en schaal overhandigen.

De klas was gezellig gemaakt, absoluut. Tafeltjes met door de kinderen gemaakte placemats, borden, bekers, servetje met zelfgemaakte servetringen en een tafel waar alle ontbijtjes op konden worden gezet. Esther ging heel voortvarend naast Rachel zitten en begon bord en tafel te onderzoeken.

"Esther, nee."

Brul.

Ik heb het purretje maar opgepakt, Rachel kus, Esther kus, "Veel plezier Rachel!" en mama was weg. Gezellig, zo'n paasochtend…