Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Zaterdag 17-2: Zindelijkheidstraining

Vannacht slaapt Rachel voor het eerst 's nachts zonder luier. 's Middags zijn we er al eerder mee gestopt, sinds een kleine week. Dat leidde eerst tot veel protesten: "Ik wil een luier!"

"Maar Rachel is al een grote meid, je hebt 's middags geen luier meer nodig."

"Maar IK WIL EEN LUIER!"

Helaas heeft ook Rachel al ontdekt dat heel hard 'ik wil!' roepen geen garantie is dat het ook gebeurt. "Welterusten, Rachel, tot vanmiddag." Klik, de deur gaat zachtjes dicht.

Dan gaat de volumeknop vol open – en iedereen die met peuters te maken heeft of heeft gehad weet wat een volume er uit zo'n kleintje kan komen. "WEEH!! Ik wil een luier!!! WEEEH!" Hartverscheurend gejammer. Wanneer ook dat niet het gewenste effect heeft, is het na een paar minuten stil.

Dat was dus afgelopen week – de laatste paar dagen trouwens met aanzienlijk minder protest en gejammer. Maar nu vanavond!

Ik was Esther aan het uitkleden en klaar aan het maken voor de nacht, toen Harald en Rachel binnenkwamen. Rachel was net in bad geweest en komt dan altijd nog evenbij Esther zitten voor een verhaaltje en een welterusten-kusje. Terloops kondigde Harald aan dat hij met Rachel had afgesproken dat ze vannacht geen luier meer zou dragen. IEP. Visioenen van doorweek bedgoed en huilende meisjes om half vier 's nachts en zo.

"En als je dan een plasje wil doen, wat doe je dan, Rachel?" vroeg Harald.

"Mama en papa roepen," antwoordde Rachel braaf.

"En als mama en papa je niet horen?"

"Dan kom ik naar boven en roep ik nog een keer." Ja, de routine hadden ze al helemaal besproken.

Even later ging Rachel naar bed. Verhaaltje voorlezen (daar kom ik zometeen nog op terug), licht uit, kusje kusje, welterusten. Twee minuten later moest het worden uitgeprobeerd. "Mama! Ik moet een plasje doen!"

"Dat is goed, Rachel. Ga maar naar boven." We hebben alles voor haar klaar gezet. Zelfstandig naar de WC kan ze al, alleen heeft ze soms wat hulp nodig met het aankleden.

Voordat mevrouw goed en wel ging slapen is ze nog twee keer naar de WC geweest. Zal mij benieuwen of het goed gaat, vannacht...