Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Donderdag 13-09: Hangdag

Vandaag is zo'n dag dat er niets uit m'n handen komt. Vanochtend konden we redelijk uitslapen – dat betekent dat we pas om half negen opstonden. Rachel heeft een beetje in haar kamer zitten spelen en Esther heeft voor haar doen uitgeslapen. Vaak horen we haar al om zeven uur, half acht pruttelen, maar ook zij besloot dat een ochtend wat langer dutten ook wel 'ns lekker is.

Op ons gemak gedouched, gewassen, aangekleed. Purretje onder arm gepakt en naar beneden. Ontbijt. Ik heb de vaatwasser uitgeruimd en wat opgeruimd in de keuken, en da's eigenlijk het meest constructieve wat ik vandaag gedaan heb. Veel met ukkies geknuffeld, op schoot gezeten, voor de computer gehangen en spelletjes gedaan. En ik voel me duf.

Zo'n typische hangdag, dus. Ware het niet dat Rachel zometeen naar de peuterschool moet, Esthertje nu ligt te dutten en Harald vanavond moet werken. Dus nog een vol programma: Rachel brengen, dan hier Esther bezig houden, Rachel weer halen. Dan mogen de dames even voor de televisie hangen, kan ik boven lezen of beneden nog even zitten, en dan op tijd eten en de dames in bad.

Spelletjes spelen met de meiden. "Poes en bal" bijvoorbeeld. Sinds een tijdje staat de 'lekke ballenbak' hier weer – we hebben stad en land afgezocht voor een nieuwe ballenbak maar nergens te vinden. Geprobeerd het lek te dichten maar omdat het in een naad zit was dat een hopeloze zaak. Dan maar opgeblazen met een compartiment minder. De ballenbak is weer zeer populair, maar omdat we eigenlijk teveel ballen voor de bak hebben, ligt de werkkamer geregeld vol met ballen.

Ballen die moeten worden opgeruimd. Dus hop, balletje in de ballenbak. Hop, volgende bal in de bak. "Rachel, gooi jij nog wat ballen naar me toe?" Hop, volgende bal. Hop… Poes in de ballenbak.

"Nee! Dat is Poes!"

"Maar dat was toch een balletje?" Volkomen verbazing spelen. Rachel klautert in de ballenbak om Poes terug te halen. Vervolgens pak ik Poes en een balletje en onderwerp ik beiden aan een nauwkeurige vergelijking. "Kijk… dit balletje heeft allemaal haar. En een paar rare uitsteeksels… pootjes…" Rachel begint te giechelen. "En een staartje…"

"En oortjes," vult Rachel aan.

"Ja, en oortjes. Dat is raar, dit balletje heeft geen oortjes. En ook geen snorhaartjes… Nee, ik geloof dat je gelijk hebt. Dit is een poes." Om Rachel vervolgens het balletje te geven en Poes weer met een grote zwaai de ballenbak ik te gooien.

"Nee!!"

"Oh, sorry. Ik deed het verkeerd."

Rachel klautert de ballenbak weer in. "Je deed het verkeerd, he?" zegt ze met een grijns.

Ik lach terug. "Ja."

 

Maar nu is Rachel dan naar school, en het is nog steeds een hangdag. Ach, het is niet alsof er helemaal niets uit mijn vingers komt. Esther zit lekker beneden nu, te spelen met de pluchefoon ("Hallo! Kijk eens naar mijn telefoon!") en met de poesfiets en ander speelgoed. Wanneer ze niet bij mij op schoot wil, kan ze zich uitstekend zelf vermaken.

En daarnaast zijn er de dingen die gewoon doorgaan. Boven ligt nog een was klaar om te sorteren, er zit een was in de wasmachine om gedroogd te worden, een was ligt klaar om gewassen te worden. Eigenlijk moet hier beneden nog gezogen worden, maar daar wacht ik wel mee tot de kinderen in bed liggen vanavond en de boel hier weer een beetje is opgeruimd.

Op dit moment is de vloer hier nog bezaaid met ballen, Knuffie de orca, de poesfiets, een verdwaalde schoen van Rachel (mentale aantekening: Rachel straks vriendelijk doch dringend vragen de schoen weer op te ruimen), een paar papiertjes van Rachel, een plastic rietje, wat blokken uit de blokkenkar… Ach, de gewone zooi wanneer de kinderen op zijn.

Ook wel 'ns lekker, hoor, zo'n hangdag.