Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Vrijdag 13-04: Placebo'tjes

Vanochtend kwam Rachel dus terug na haar onverwachte logeerpartij. Het was het eind van de ochtend en Esther had hier al lekker rondgescharreld, dus beneden zag het eruit als of er een kleine orkaan had gewoed. Er lagen onder meer van die dunne strookjes papier op de grond. Hoogst fascinerend, dacht Rachel, en ging ermee spelen.

Auw, toen sneed ze zich aan het randje van het papier. Geen diep wondje, het bloedde niet eens, maar zoals iedereen weet die zich wel 'ns heeft opengehaald aan een papiertje, kan dat best pijn doen. En dat deed het dus ook.

"Ik heb een gaatje in mijn vinger, mama," zei Rachel. Ze wilde een pleister. Niet dat het nodig was, het was echt maar een miniem sneetje. Maar terwijl ik voor mevrouw een boterham aan het smeren was, bleef Rachel maar vragen om een pleister. "Maar ik WIL een pleister..."

"Mama zal je zo wel een pleister geven," zei Thea.

"Wacht nog maar even..." zei ik, me omdraaiend. "Rachel, waarom wil jij een pleister?"

"Dan doet het geen pijn meer," verklaarde Rachel.

Ik vertelde Rachel dat pleisters er niet voor zorgen dat iets geen pijn meer doet, maar dat ik wel iets anders wist wat goed zou helpen tegen de pijn: een placebo'tje. "Zal ik je een placebo'tje geven, Rachel?"

"Ja.."

Ik zette de boterham voor Rachel neer en stuiterde naar boven om in de snoepjespot te zoeken naar iets dat er niet echt als een pilletje uitzag maar ook niet echt als een snoepje. Ja! Een groen erwtje, een mintsnoepje, prima. Ik rende weer naar beneden en legde het met een trots gebaar naast Rachel's bord. "Kijk, Rachel, hier is een placebo'tje. Wanneer je dat hebt opgegeten en lekker geslapen hebt, is de pijn helemaal weg."

Rachel stopte het in haar mond. "Kun je die knakken?"

"Ja, deze kun je knakken." 'Knak' met de tanden doen, dus.

Rachel 'knakte' het snoepje weg. "En, is de pijn nu weg?" vroeg Thea.

"Ja..." zei Rachel tevreden.

Zie je wel, placebo's werken.