Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Donderdag 4-10: Het nut van kleine zusjes

Afgezien van lastig zijn, bijvoorbeeld wanneer Rachel op mama's schoot wil en Esther daar al zit, of wanneer Esther een speeltje beet heeft waar Rachel mee wil spelen, is het soms ook wel handig, zo'n klein zusje. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om koekjes. Esther heeft niet zoveel trek als Rachel daarin, dus na een hapje of drie, vier, blijft de rest van het koekje liggen. "Mama, mag ik Esther's koekje?" vraagt Rachel dan. "Het mocht van Esther."

Zo mocht ze vanochtend een 'lekkertje uit de lekkertjeskast' (de kast met snoep boven). Ik was nog even boven bezig, maar hoorde Rachel in de kast rommelen en met iets naar de trap lopen. "Deze?" vroeg ze.

"Nee, Rachel, die is van Esther," zei Harald, waaruit ik kon afleiden dat het een grote chocoladeletter was die Esther vorig jaar van Sinterklaas gekregen heeft. Esther kon toen nog niet eens bijten, maar er zit een stickertje op de verpakking met "Esther's eerste chocoladeletter" en dus is die niet meer om te eten.

"Maar het mocht echt van Esther, hoor," antwoordde Rachel met haar liefste stemmetje. Helaas, ook dat had niet het gewenste resultaat.

Afgelopen zondag was Rachel niet lekker. Ik had vorige week al geschreven over twee hangerige, dreinerige ukkies, en vrijdag stortte Rachel echt in: weer een oorontsteking. Naar de dokter gegaan, medicijnen gekregen (antibiotica, pijnstillers, wat codeine om de nacht door te komen) en met behulp van die barrage is Rachel redelijk pijnvrij het weekend doorgekomen.

Zondag, dus. Rachel had nu wel genoeg van het in huis hangen en wilde naar oma. Logeren bij oma, wel te verstaan. Dat vonden wij nog niet verstandig, dus het was nee. Toen werd het volgende wapen ingezet: het zusje. "Mama, Esther wil echt heel graag bij oma logeren. En ik ook," werd er bijna achteloos aan toegevoegd.

Ach gossie, hoe kun je dat nu weerstaan? "Wil jij oma opbellen?"

Goed hoor, ik oma opgebeld. "Oma, Esther en ik willen heel graag bij jou logeren, mag dat?" gooide Rachel er in een adem uit.

"Hoezo? Willen mama en papa iets leuks gaan doen?" vroeg mijn moeder verbaasd. Daarna was het aan mij om uit te leggen dat dat idee helemaal zelf van Rachel afkomstig was, niet van ons…

Dus kleine zusjes zijn toch wel nuttig!