Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Vrijdag 04-05-2007: Sociale Rachel

Rachel begint een gedegen sociaal leven te ontwikkelen. Een paar weken geleden stond het buurjongetje Jeremy voor de deur van onze tuin. Hij is een jaar ouder dan Rachel en heeft een tijdje samen met haar op de peuterspeelzaal gezeten. Ze konden het meteen goed met elkaar vinden.
Ze zijn een fraai stel met z'n tweeën: de ondernemende Jeremy en de verbaal sterke Rachel. Samen maken ze de buurt onveilig, rennen van onze tuin naar die van Jeremy en weer terug, spelen in het badje in onze tuin – het is nog steeds stralend zomerweer! – begieten de planten (en elkaar als ze de kans krijgen), spuiten met waterpistolen en maken er een vrolijke boel van.

Jeremy speelt ook met de oudere kinderen uit de buurt en via hem Rachel nu ook. Ze rent met de oudere kinderen mee, zit samen met hen te krijten op de stoep. Zo te zien vinden de oudere kinderen het wel grappig. Gisteren drama toen Jeremy ging eten en Rachel naar onze eigen tuin verbannen werd totdat het ook bij ons etenstijd was. Ze wilde 'helemaal alleen met de andere kindjes spelen'. Ja, die dame komt er wel.

En nu is Elize hier om bij Rachel te spelen. Ze zitten samen in haar kamer en maken er een gezellige puinhoop van. Twee kinderstemmetjes jodelen door het huis. Heerlijk! Ik geniet.

Op dit moment zitten de dames te picknicken. (Er is een boek van Winnie de Pooh waarin gepicknickt wordt.) Rachel en Elize roepen door het open raam naar beneden: "Papa! We zijn koffie aan het zetten!"

"Wat lekker," roept Harald terug.

"En koffie voor ons," hoor ik Rachel net zeggen. Ik hoor de mixer die ze voor haar verjaardag heeft gekregen druk draaien.

Wanneer ik kom kijken, zie ik dat alle spullen die standaard op haar tafeltje staan op de grond zijn geveegd. De tafel is nu gedekt, met een bord met een houten broodje erop en wat bestek en ander spul. "Ik eet een broodje," zegt Rachel. "Maar eerst doe ik er ketchup en majomaise en koffie op." De rest van de kamer ziet eruit alsof er een orkaan heeft huisgehouden.

Rachel staat op en loopt naar het kastje in het fornuisje. "Ik ga er nog wat bijkopen," zegt ze. "Aubergines."

"Sinas?" vraagt Elize.

"Nee," herhaalt Rachel. "Aubergines."

Even later: "Gaan we nu naar beneden?"

"Heb jij alle spullen?"

"Pak jij de thee?"

"En ik pak dit." De meiden gaan naar de huiskamer.

"Kom, we gaan weer terug naar onze eigen kamer. We gaan weer terug naar ons eigen boodschappenlijstje." Dat is Rachel, natuurlijk. Maar de verlokkingen van het speelgoed in de huiskamer blijkt te groot te zijn!

De dames amuseren zich prima.