Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Dinsdag 15-08-2006: Zindelijkheidstraining

Sinds een week zijn we er echt vol tegenaan gegaan. De laatste maanden hebben we Rachel al laten wennen aan potjes en wc'tjes, hebben we wc-verkleiners gekocht en laten we haar 's ochtends en 's avonds, en meestal ook rond middagdutjestijd, op de wc zitten. Ook hebben we haar potje buiten gezet toen ze met de warmte van vorige maand geregeld buiten in een badje speelde, zodat ze daar ook kon proberen een plasje te doen. Daar kwam meestal niet erg veel van, maar goed, op die manier trad wel gewenning op.
Tijdens de vakantie heeft Rachel voor het eerst echt plasjes op de wc gedaan. Niet erg vaak, maar toch, het begin was er. En vorige week hebben we voor het eerst besloten haar geen luier om te doen. "Wel zeggen wanneer je een plasje moet doen, hé, Rachel? Niet vergeten!" drukten we haar op het hart. En natuurlijk het "kleine babietjes dragen een luier, grote meisjes zoals jij toch niet?"

En warempel, het ging! Natuurlijk niet vlekkeloos, er zijn ongelukjes genoeg gebeurd. Maar daarnaast ook wel succesjes. Meestal vroegen wij dan of ze nog naar de wc moest, en hebben haar er gewoon een paar keer opgezet ook wanneer ze 'nee' zei. "Nee, Sjel wil nog spelen," kwam het dan. Maar inderdaad, er zijn toch best wel wat plasjes op de wc gedaan. En zelfs ook al twee poepjes! Een wat onsmakelijk verhaal, maar toch vermeldenswaardig.

Het arme meidje had daar het meeste moeite mee. Ik weet dat veel kinderen dat eng schijnen te vinden en Rachel is daar een goed voorbeeld van. Maar we hebben haar ondertussen geknuffeld, over de rug geaaid, goed vastgehouden, moed ingepraat en flink getroost – het krummeltje zat echt huilend op de wc, maar ze deed het maar toch mooi, die dappere meid! En daarna natuurlijk een cadeautje gekregen, een boekje van Kikker of van Dikkie Dik. (even in gedachten houden: nieuw cadeautje kopen – ik heb nu niets op voorraad liggen op dit moment).

En groot nieuws: vandaag is Rachel voor het eerst de hele dag echt droog gebleven! Gisterenmiddag had ze wel drie 'ongelukjes', maar toen was ze natuurlijk ook nog aan het bijkomen van een paar erg drukke dagen. De dag ervoor is Gideon namelijk getrouwd en dat was wel heel intensief en vermoeiend. Wel heel gezellig, natuurlijk, ook. Veiligheidshalve had ze die dag wel luiers aan.

Maar vandaag ging het dus perfect! Ik ben supertrots.