Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Maandag 15-05: Appelslag

Je merkt dat Rachel steeds creatiever met taal omgaat. Het is niet altijd correct maar er zit vaak wel een gedachte achter. Zo is voor Rachel het tegenovergestelde van achteruit 'achteraan'. Tja, logisch. Licht gaat uit of aan, en dus ga je zelf achteruit of achteraan.

En net ook weer een mooie. Rachel krijgt een boterham met appelstroop.  Mama maakt ook een boterham (jawel, ik eet daadwerkelijk een ontbijt). "Mama ook appelstroop?"
"Nee, mama maakt een boterham met hagelslag."

"Meisje ook boterham appelslag?"

"Appelslag?" vraag ik. "Wat is nu weer appelslag?"

Daar kwam natuurlijk geen antwoord op, maar na het smeren van mijn boterham waren en nog wat stukjes hagelslag aan mijn mes blijven hangen. Die veegde ik af aan een stukje brood met appelstroop. "Kijk, Rachel, dit is het dichtste bij appelslag dat ik kan komen." Die twee stukjes heeft ze ook heerlijk opgesmikkeld daarna.

Dan was er, een week of twee terug, de 'heel erg' fase. Schijnbaar had Rachel gemerkt dat 'heel erg' de overtreffende trap is van een hoop dingen, en dus was plotseling alles heel erg. Papa was heel erg buiten, en mama was heel erg boven, en de zon scheen buiten ook heel erg. Dit speelde zich allemaal af in de kraamweek en we hebben dus wat afgelachen met haar.

Verder is ze ook steeds meer oplossingsgericht aan het denken. Ik was in de huiskamer Esther aan het voeden toen Rachel limonade wilde hebben. "Mama limonade pakken."

ja, maar dat kon niet, want ik was even bezig. Wat nu?

"Sjel papa vragen," constateerde Rachel zelf.

"Dat is een goed idee. Vraag maar aan papa." Harald zat op dat moment beneden achter de computer.

Rachel liep naar de trap en keek naar beneden. "Sjel papa roepen," zei ze toen er geen reactie van beneden kwam.

"Dat is goed, Rachel, doe dat maar," zei Harald vanachter zijn computer. Waarna Rachel inderdaad braaf "Paaaaapa!!" riep…