Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Donderdag 05-01:  Een nieuw jaar, een nieuw geluid?

In elk geval is een veelgehoord geluid in dit huis de laatste paar dagen het geluid van een boormachine die een gat in de muur maakt: "WIEIEIIEIEIEIIEIEIEIW!" Met andere woorden, we zijn begonnen om van wat nu de logeerkamer is een volwaardige peuterkamer te maken. En natuurlijk betekent dat het reorganiseren van het halve huis.

Bijvoorbeeld: alle boekenkasten die in de logeerkamer stonden (vier) met bijbehorende boeken zijn naar de slaapkamer gegaan. De koelkast die in de inbouwkast stond is naar het washok verhuisd. In het washok zijn drie nieuwe planken gekomen (twee moeten er nog worden opgehangen). De stellingkast die in het washok stond is naar de schuur gegaan, de schuur is dus leeggeruimd en daar is een tweede stellingkast bijgekomen voor meer bergruimte. Dan hebben we nog een paar plastic dozen gekocht en daar te kleine kleertjes van Rachel in gedaan, zodat haar kast ook wat leger is geworden, wat het rondverhuizen van die spullen makkelijker maakt.

Morgen gaat de logeerkamer verder worden leeggeruimd, en dan kan daar geverfd worden. We hebben ook voor Rachel een nieuw bed besteld en een klein houten tafeltje met twee stoeltjes, zodat ze ook lekker in haar kamertje kan gaan spelen. Het kleine boekenkastje in de slaapkamer is naar Rachel's nieuwe kamer gegaan zodat zowel zij als haar aanstaande zusje een eigen boekenkast hebben.

Dan nog de dure dingen: in wat nu nog de logeerkamer is, is een grote inbouwkast met allemaal spul wat moet worden verplaatst. Nu hebben we ook een inbouwkast besteld voor de slaapkamer en die wordt als het goed is over een paar weken geplaatst. Dan de spullen verplaatsen, wachten tot het bed er is (dat duurt dan als het goed is nog een weekje), en zo zou over een maand Rachel een spiksplinternieuwe kamer moeten hebben. Ik ben heel benieuwd!

Dan is er nog Rachel zelf, die steeds mondiger wordt. "Nee niet!" is de laatste tijd een veelgehoorde uitspraak (de vroege fase van de peuterpubertijd?). Verder begint ze ongeveer verslaafd te raken aan 'choamelk', want dat wil ze te pas en vooral te onpas hebben. Middagdutje?

"Choamelk drinken!"

"Nee, Rachel, *eerst* slapen, *daarna* krijg je chocolademelk." (de constructie 'Eerst' 'Daarna' begint Rachel nu te snappen).

"Nee niet! Beneduh! Beneduh!! Choamelk drinken!" Niet dat haar protesten veel helpen natuurlijk, maar ze kan zich steeds vaardiger uitdrukken. Getuige ook het gesprek van vanochtend tijdens het ontbijt.

"Rachel pap."

"Ja, Rachel zit pap te eten."

"Mama pap!"

"Nee, mama houdt niet zo van pap. Mama gaat straks een boterham maken." Dat, beste mama, was dus het verkeerde om te zeggen.

"Boterham! Boterham kaas."

"Ja, ik denk een boterham met kaas."

De paplepel wordt gedecideerd tegen gehouden. "Niet! Boterham kaas!" Met andere woorden, je kunt de pap zelf opeten of het ergens anders stuffen, maar vergeet het: Rachel wil geen pap.

Zucht. Mama is maar een boterham met kaas gaan maken en heeft Rachel ook wat stukjes kaas gegeven, tot grote tevredenheid van de jongedame. Daarna had mevrouw nog trek in 'mandarijntje!'. Nu is fruit gezond dus daar doe ik over het algemeen niet moeilijk over, maar na een hapje of drie had ze ook daar geen zin meer in. Nou ja, ze heeft in elk geval stevig ontbeten, en mama ook – met brood met kaas en driekwart mandarijn…