Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Zondag 03-09: 'Waarom?'

We proberen geregeld Rachel te stimuleren om dingen te vertellen door vragen te stellen die beginnen met 'Waarom'. Maar dat is nog moeilijk voor die kleine, het antwoord is volgens haar nog steeds "Ja."

Eerst probeerde ik Rachel te vertellen dat dat 'Ja' geen antwoord was op een 'waarom'vraag. "Misschien moeten we dat maar juist niet aan je leren." Handig voor ons voor over een jaar of zo, wanneer Rachel in de waarom-fase is. Ik beschreef het volgende gesprek aan Harald, omdat ik het al helemaal voor me zag: ' "Mama, waarom is de lucht blauw?" "Ja." "Mama, waarom drijven de wolken?" "Ja." "Mama, waarom zeg je de hele tijd 'ja' als ik iets vraag?" "Omdat jij dat ook altijd deed toen wij 'waarom' vroegen." ' Op dat moment onderbrak Rachel mijn monoloog en zei "Ja". Harald en ik moesten er erg om lachen.

Sinds ruim een week kan Esther zich omdraaien! Donderdag 24 augustus hoorde ik haar in bed pruttelen en toen ik kwam kijken lag mevrouw op haar buik. Maar dan ook echt, niet met een armpje in de weg zoals tot nog toe het geval was. Ze is er vroeg mee, Rachel had zich pas voor het eerst omgedraaid tijdens de vakantie en toen was ze al ruim vier maanden.

Gisteren waren we naar Harald's ouders (Harald's opa was op vakantie naar Nederland gekomen en dus waren we daar allemaal naar toe gegaan om te komen eten) en van Mieke en Sven hoorden we dat Karel, een week jonger dan Esther, zich ook al kon omdraaien van rug naar buik, dus dat is dan wel grappig om te merken. Overigens hadden die twee broer en zus kunnen zijn: ze gingen tegelijk eten, tegelijk slapen... Heel grappig om te zien.