Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Donderdag 02-11: Herinnering

Het blijft vreemd om te beseffen dat over tien, twintig jaar, Rachel zich niets zal herinneren van alles wat hier staat. Mijn eigen vroegste herinnering gaat terug totdat ik twee jaar ben, en dan is dat nog een herinnering van iets drastisch, een grote verandering: de geboorte van Gideon. Op dezelfde manier is de eerste herinnering van Harald de geboorte van Sven. Rachel was maar net twee toen Esther werd geboren, dus ik betwijfel of ze zich dat zal kunnen herinneren. Vermoedelijk zal ze zich nooit een tijd kunnen bedenken dat ze alleen was.

En dat is raar. Want ze weet nu al zoveel, ze kan zich al zoveel herinneren. Ze vraagt nog steeds geregeld: "Waar zijn Iris en Colin?", de buurkinderen van het vakantie-appartement. Nog steeds moet ik geregeld een tekening maken van 'het strand, en papa die aan het snorkelen is en naar schelpen aan het zoeken, en mama die aan het zwemmen is, en Esther die in de kinderwagen ligt.' (dat begint dan als een kleine tekening en breidt zich steeds verder uit.) Ze vertelt af en toe spontaan dingen die zijn gebeurd: "Toen waren we op de boot en daarna gingen we met de bus en daarna waren we bij het vakantiehuisje." En dat ruim twee maanden nadat we terug kwamen.

Nu nog steeds zegt Rachel af en toe: "Ik ga weg! Ik ga weg, hoor!"

"Waar ga je dan naar toe?" vraag ik dan.

"Op vakantie, naar Griekenland." En dan vertelt ze nog steeds dingen die daar gebeurd zijn, feilloos. Ze weet zoveel, ze vertelt zoveel. "Gino was een beetje ziek. Die was in het ziekenhuis." En dat zou ze allemaal weer kwijt raken, over een aantal jaar?

Dan is dit voor de meiden. Voor Esther, en voor Rachel. Om te onthouden wat zij dan weer vergeten zijn.

"De frietjes uit de frietuurpan zijn opgegeten." Weer zo'n mooie correcte zin.