Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Woensdag 16-11: Spelletjes met de frum

Rachel vindt spelletjes doen geweldig. Een zeer geliefd spelletje de laatste tijd begint ermee dat ze de poes op de grond gooit en er op gaat staan. De bedoeling is dan dat mama of papa, of een ander gewillig slachtoffer, verontwaardigd "Mauw mauw!" gaat roepen en de poes pakt, knuffelt of voor Rachel 'verstopt'. Zodra ze de poes dan weer terug heeft begint het spelletje natuurlijk opnieuw.

Alleen soms heeft mama niet in de gaten dat Rachel op de poes gaat staan, dus wat doet mevrouw dan? Zelf heel verontwaardigd "Mauwauw!" roepen zodat mama opkijkt en het spelletje weer mee gaat doen.

Nog een spelletje met de poes: Rachel heeft een lege tube tandpasta om mee te spelen. Eerst was dat voor het lekkere smaakje, maar ondertussen is ook het laatste beetje pasta eruit gezogen en nu is het alleen nog maar een speelding.

Wat ze op een gegeven moment deed was de tube niet alleen bij haar eigen mond houden, maar ook bij het 'mondje' van de poes. Natuurlijk pakte mama de poes en deed net alsof poes het uitspoog: "Pth! Bah! Poes vindt dat niet lekker hoor."

De volgende ochtend, zelfde liedje. Poes, lege tube tandpasta, duw. En maakte Rachel een "Pth! Pth!" geluid. Het kostte me met mijn slaperige hoofd even om te herinneren dat ik dat de dag ervoor gedaan had, maar daarna herhaalde ik trouw het spelletje.. en dat is nu een bijna vast onderdeel van het uit bed haal ritueel.

De liedjes beginnen ook steeds leuker te worden. "Schuitje varen theetje drinken" daarvoor ga je op de grond zitten met Rachel voor je, houdt je haar handen vast en wieg je van voor naar achter alsof ze aan het roeien is. Bij "Papagaaitje leef je nog" laten we haar in haar handjes klappen en over "Ouwe Jan" hebben we het net al even gehad. Rachel is gek op zingen, en een liedje is meestal niet genoeg. Wanneer het is afgelopen, neuriet ze "Ehheeh" en wuift ze met haar vinger heen en weer, wat haar teken is voor 'Meer muziek!'.

Dan zijn er eindeloze spelletjes met ballen. Rachel heeft sinds een paar maanden een heuse ballenbak, een opblaasgeval met diverse openingen en zo'n honderd plastic ballen. Groot succes! Vooral om in de bak te kruipen en ze er allemaal uit te gooien. Maar het is ook leuk om met ballen over te gooien, of te frummelen (da's een soort lummelen maar dan met Rachel in het midden), of met opa te 'voetballen'. We hebben een keer geprobeerd haar te laten pootballen met Jasper, de hond van Harald's ouders, maar dat was niet zo'n groot succes. Jasper is een redelijk forse hond en ballen zijn voor hem heilig, dus wanneer de bal eenmaal bij Jasper was dan blééf ie daar. Rachel was hoogst verontwaardigd en kreeg een ontzettende driftbui.

Een ding kun je wel zeggen van de jongedame: ze heeft.. eh.. temperament. Over het algemeen is ze vrolijk en goedlachs, knuffelig en aanhankelijk, maar wanneer ze haar zin niet krijgt is het "WEEH PIEP KRIJS!" Vooral wanneer ze moe is heeft ze daar een handje van. Tja, het hoort erbij. Maar vermoeiend is het soms wel.