Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Woensdag 16-11: Taal

Ondertussen zou je toch bijna denken dat Rachel vergeten wordt, met al die aantekeningen van frumpje twee. Daar hangt ook nog een lang verhaal aan vast, maar dat komt straks. Nee, met Rachel gaat het prima ondertussen. De woordenschat van m'n meisje is zich fors aan het uitbreiden en wanneer het met woordjes niet lukt, dan weet ze ons de dingen ook uitstekend nonverbaal duidelijk te maken.

Vooral dieren zijn leuk. "Wat zegt de poes, Rachel?" "Mauw!" "En het hondje?" "Waf!" "En een eend?" "Kwak kwak!" "En een vogeltje?" "Piep!" "En het koetje?" "Boe!" "En het schaapje?" (net even uitgeprobeerd!) "Beeee!" hoewel dat eruit kwam als "Biiii". "En de kip?" "Poooook poooook." (da's ook een nieuwe.) Het maakt het zingen van "Ouwe Jan heeft een boerderij", wat mijn instant-vertaling is van "Old McDonald" ook een stuk leuker. "En op de boerderij heeft hij een hond, hi ja hi ja ho. Met een ... een... eh.. Rachel, help 'ns even, wat zegt een hondje ook alweer?" "Woef!" "Ah ja. Met een woef woef hier, en een..." "Woef!" "een woef woef daar..."

Overigens moet je dan maar hopen dat ze na de tweede stilte inderdaad 'Woef' invult, want vaak is de reactie: duim in mond en lachen, zeker wanneer ik zachtjes 'Woef' fluister en zeg "Rachel, je moet woef zeggen!" Of een verdwaald "Mauw" kan er ook wel 'ns insluipen.

Dan wordt er veel gegeneraliseerd. *Alle* vogels zeggen 'Piep', ongeacht of het een mus is, een duif, een meeuw of een raaf. Wel schattig hoe ze naar een duif wijst en dan ineens "Piep" zegt.

Andere woordjes kent ze natuurlijk ook. Onlangs heeft ze 'Op' en 'Af' geleerd en dat is toch nuttig! Als je mee wil kijken als mama aan het koken is dan pak je het krukje of wijs je naar een stoel en zeg je "op!" en als ze klaar is met eten en wij nog niet, dan trekt ze aan haar slabbertje (sommige kan ze zelf afdoen, anderen niet) en roept ze "af." Verder weet ze ook dat lampen 'uit' en 'aan' kunnen, hoewel ze die woorden nog niet zelf gebruikt. Poes kan ze 'aai' doen, en ze kan ook Sterne en Frain aaien wanneer die het toelaten. En oh ja, "draai draai draai" is ook leuk, met zo ongeveer alles wat je draaien kan.

Lang niet alle woorden spreekt ze goed uit natuurlijk:

Een bal is Bauw

Een bloem is Boe(m)

Oma en opa vallen gezamelijk onder Opa

en het eerder genoemde draai is eigenlijk djaai. Maar de 'r' is dan ook een moeilijke letter.