Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Donderdag 15-12: Ontwikkeling

Rachel is vandaag 21 maanden oud en nog steeds groeit haar woordenschat per dag, per uur. Hoewel ze vaak halve woorden zegt en het dus maar gissen is wat ze bedoelt. "Siek" is muziek, vaak wel duidelijk gemaakt doordat ze dan naar de stereo of naar de computer wijst. "Sikkel sikkel" is wat de knuffel Poes doet met bijvoorbeeld rozijntjes, nadat mama een keer "smikkel smikkel" heeft gezegd.

Maar mevrouw kan ondertussen wel feilloos "boterham kaas" zeggen, en "wafel" en "drinken" om aan te geven wat ze graag wil hebben. Wanneer ze moe is, zegt ze "bed" en "slapen", en een erg nuttig woord wat ze een paar dagen geleden geleerd heeft is "pakken". Het is werkelijk wonderbaarlijk om te zien hoe snel die ontwikkeling nu gaat.

Over ontwikkeling gesproken: ondertussen groeit er ook nog een tweede krummeltje in mijn buik, en ben ik 21 weken zwanger. Of, om precies te zijn:

Lengte zwangerschap: 21 weken, 4 uren
Nog te gaan: 18 weken, 6 dagen, 19 uren
Vordering: 52.57%

Vorige week hebben we de twintig weken echo gehad, waar we voor in aanmerking kwamen in verband met de uitslag van de dubbeltest. Nauwkeurig is Rachel's minizusje onderzocht, van haar hoofd tot zo ongeveer haar teentjes. Het was apart om haar zo op de echo te kunnen zien en te weten dat dit de laatste keer was dat we haar daadwerkelijk konden zien totdat ze echt ook geboren is.

Maar gelukkig gaf de twintig weken echo aan dat er ook daar geen zichtbare afwijkingen op te constateren waren. Hartje, ruggemerg, hoofdje, niertjes, alles prima in orde. Geen aanleiding voor verdere ongerustheid dus – kennelijk was de dubbeltest toch een vals positief geweest.

De meeste zwangerschapskwaaltjes zijn weer verdwenen, in elk geval de misselijkheid. Ondertussen begint wel de maagpijn op te spelen en sta ik ook gemiddeld drie keer per nacht op om naar het toilet te gaan. Schijnbaar begint mijn lichaam zich nu ook weer op 'gebroken nachten' in te stellen, want het is me al een paar keer overkomen dat ik na een toilet break nog ruim een uur wakker lag. Arme Harald!

En ondertussen word ik 'vrolijk' dikker. Het gaat toch wel een stuk sneller dan de vorige keer inderdaad. Inmiddels noem ik mezelf al spottend 'het kamerolifantje' en in bepaalde positiekleding, onlangs gekocht, voel ik me ook daadwerkelijk zo.

Als dat nu al zo is, net over de helft, dan mag ik in Artis gaan staan tegen de tijd dat de kleine geboren moet worden…