Home

De ukkie verhalen
aantekeningen over de kinderen

De vakantieverhalen
Avonturen op vakantie

Priet en andere praat

Foto's

Contact

Naar de wereld der dromen

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003-2004

Kindergedichtjes

Zon en Maan

Woensdag 10-08: Vakantie!

We zijn op vakantie in Griekenland en Rachel is zich aan het ontwikkelen tot een regelrechte charmeur, die iedereen om haar kleine vingertjes weet te winden. Mensen lachen naar haar – en soms om haar – en kinderen komen naar haar toe om met haar te spelen.

Voor Rachel is Kreta misschien niet het paradijs op aarde, maar het ligt er toch zeker op loopafstand vandaan. Het appartement heeft een eigen zwembad – klein, maar groot genoeg om af en toe met mama en papa lekker in te poedelen. Er zitten veel restaurantjes in de buurt en veel poezen (die zich helaas niet allemaal laten aaien), de zee is geweldig (maar die golven zijn wel eng) en met het zand en de emmertjes water spelen is helemaal geweldig.

Verder woont er in het appartement nog een meisje van een jaar of twee, Sophia, het dochtertje van de eigenaar. Dat is natuurlijk ook leuk om mee te spelen. Sophia spreekt natuurlijk geen woord Nederlands, maar dat is niet zo erg: Rachel's woordenschat is met zestien maanden ook niet bijster groot.

En dan heeft Rachel natuurlijk nog de leuke speeltjes. Naast de strandspullen (emmertje, gieter, vormpjes, eendjes en dergelijke) heeft ze ook een Winnie-de-Poeh opblaasbal en een bootje (niet zo'n groot succes in de golven) en een octopus knuffel en een grote versie van Poes gekregen.

Nee, de jongedame komt niets te kort deze vakantie, zou je zeggen. Mama en papa in de buurt, lange wandelingen maken, zwemmen, spelen aan het strand, lekker eten. Met een potje kliederen hebben we een keer gedaan en daarna heeft ze steeds lekker met ons meegegeten. Rachel houdt van stokbrood (al dan niet met boter of met pesto) en van frietjes, en tolereert dingen als courgettekroketjes, feta, tomaten, champignons, gehaktballetjes en komkommer met geduld. Zolang er geen poes in de buurt is, althans, want dan wordt Rachel heel sociaal en deelt ze haar eten acuut.

Met haar vrolijke gedrag heeft ze vaak de lachers op haar hand. Een paar dagen terug zaten we bij een klein terrasje aan de zee en vlak bij het terrasje stonden twee teiltjes met water, waarin terrasbezoekers hun zandvoeten konden afspoelen. Natuurlijk waren die teiltjes veel interessanter dan die grote hoeveelheid zand en die immense zee erachter en ze had de grootste lol met in het teiltje klauteren, eruit klimmen, er weer in klimmen, gaan zitten, gaan staan, weer gaan zitten, in haar handjes klappen, er weer uit klauteren, naar het andere teiltje lopen, daar in gaan zitten enzovoorts.

Twee mensen die op het terras zaten kregen haar in de gaten en begonnen te lachen. Op het moment dat Rachel dat merkte, ging ze een complete show zitten opvoeren voor haar publiek. Hilariteit alom, niet in het minst bij de verrukte ouders.

Deze vakantie hebben we ook geexperimenteerd met 'Rachel aan een touwtje', oftewel aan een tuigje wat we enkele weken voor de vakantie gekocht hebben. Het kostte haar even wat moeite om eraan te wennen, maar al gauw had ze het door. "Als mama en papa graag willen dat ik dat ding omheb, dan doe ik dat toch." Het is alleen af en toe frustrerend wanneer het touwtje net te kort is wanneer ze bij iets leuks wil komen, zoals een douche op het strand. Dan horen we een gefrustreerde kreet ("IEIEIEIE!" op een toonhoogte die je trommelvlies doet springen) en stellen we het touw wat bij, of halen we het uit de knoop. Verder vindt ze het prima om wat bewegingsruimte te hebben en wij kunnen ondertussen wat rustiger lezen zonder bang te zijn dat mevrouw regelrecht de zee of het zwembad in loopt.

Met eten, drinken en zon is alles goed gegaan. De frum eet goed, drinkt veel en vindt het niet erg om dik ingesmeerd te worden met zonnebrand factor teer. Zolang ze maar lekker met water kan klooien is het haar allemaal best.